Zo zit het

Feit of fabel: zweetmes gebruiken na het afspoelen van je paard bij hitte?

Het is heet, je paard heeft gewerkt, en natuurlijk spuit je hem lekker af om af te koelen. Maar dan komt de grote vraag: moet je het water eraf halen met een zweetmes of niet? De kans is groot dat je hebt geleerd dat achtergebleven water de warmte vasthoudt en je paard juist opwarmt. Klinkt logisch, toch? Nou… fout!

Dit is een hardnekkige fabel die we nu eens en voor altijd de wereld uit helpen.

Afspuiten en laten drogen: waarom werkt het zo goed?

Water is een supersnelle warmtegeleider. Zodra je koud water over je paard giet, neemt dat direct warmte op van zijn lichaam en voert het af. En hier komt het belangrijke deel: het water dat op de huid blijft liggen, blijft die warmte opnemen! Haal je het er meteen af met een zweetmes? Dan verwijder je ook dat koelende effect, en dat is zonde.

De mythe dat water als een soort ‘warmtelaag’ zou werken, is dus echt onzin. Het tegendeel is waar: hoe meer water, hoe beter de warmte wordt afgevoerd.

Zo koel je je paard écht goed af

Gebruik koud water. Hoe kouder, hoe beter! Maak je geen zorgen over bloedvatvernauwing—die heeft nauwelijks invloed op de warmteafvoer.
Laat het water zitten. Gebruik géén zweetmes, zodat het water blijft werken als koeling.
Blijf lekker spoelen. Je kunt je paard meerdere keren afspuiten tot hij duidelijk is afgekoeld.
Let op ademhaling en gedrag. Is je paard nog steeds hijgerig of voelt hij warm aan? Dan nog een rondje met de tuinslang!

Samengevat: laat dat zweetmes liggen!

Wil je je paard goed koelen? Spuit hem dan gewoon royaal af en laat het water zijn werk doen. Vergeet dat gedoe met het zweetmes en gun je paard de verkoeling die hij nodig heeft. Hij zal je dankbaar zijn en jij hoeft minder hard te werken. Win-win!

Bronnen: Horses, horses, equnews, paardenoppasservice