Nieuws,  Zo zit het

In drie stappen klaar voor de indentificatie- en registratieregels (I&R) voor paarden

Er is al veel over gezegd en geschreven: de nieuwe identificatie- en registratieregels (I&R) voor paarden. De belangrijkste nieuwe regel is dat per 21 april 2021 alle paarden in Nederland op hun verblijfslocatie geregistreerd moeten staan. Hiervoor moet je als paarden- en/of locatie-eigenaar actie ondernemen. Moeilijk of spannend? Nee joh, je bent zo klaar!

Stap 1: check of je paard voorkomt in de database

Om je paard op z’n locatie te kunnen registreren, moet ‘ie in de Nederlandse centrale database voor paarden staan. Is je paard geboren in Nederland en heeft ‘ie keurig netjes een Nederlands paardenpaspoort, dan ben je vrijwel zeker dat alles in orde is. Je kunt dit heel gemakkelijk online checken. De database waar je het chipnummer of levensnummer kunt checken staat namelijk op de website van de RVO.

Stap 2: meld je paard aan als ‘ie niet in de database staat

Geen paniek als je je paard niet kunt vinden. In de meeste gevallen heb je dan een geïmporteerd paard, dat bij aankomst in Nederland niet is aangemeld. Doe dat nu alsnog. En wel meteen, want je bent vast niet de enige die dat nog moet doen, dus het is druk! Je kunt je paard aanmelden via alle paspoortuitgevende instanties, en dat hoeft dus niet het stamboek van je paard te zijn. De KNHS doet dit ook, maar je kunt ook één van de stamboeken kiezen. Ook als je paard überhaupt niet is opgenomen in een stamboek, kun je gewoon bij al deze instanties terecht.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met het Tinkerstamboek (Irish Cob). Nadat zij al eerder hadden geholpen met het aanvragen van een nieuw paspoort voor een geïmporteerd paard (geen Tinker), waren ze ook bijzonder behulpzaam bij het aanmelden van een Engels paard dat staat ingeschreven in het Engelse Anglo European Studboek. Sterker nog: op de site vind je gewoon een linkje om je paard direct aan te melden. De spullenboel invullen en drie foto’s nasturen; een kind kan de was doen. De kosten zijn € 36,50 en reken je gewoon online af.

Paardenpaspoort. Foto: Pauline van der Waal

Stap 3: registreer het paard op de verblijfslocatie

Het hele idee is dat paarden beter geregistreerd zijn en dat bekend is waar ze in Nederland verblijven. Je paard moet dus op de locatie waar ‘ie staat worden geregistreerd. Sta je ergens op stal, dan is de eigenaar van de stal de locatiehouder en dient hij of zij de registratie te doen. Check bij de locatiehouder wat hij nodig heeft om je paard te registreren. In de meeste gevallen is dat de naam, levensnummer en/of chipnummer en een kopie of ingescand paspoort van je paard.

Heb je je paard aan huis staan, of ben je (de enige) eigenaar, huurder of bruiklener van de locatie waar je paard staat, dan moet je dat zelf doen. Allereerst moet je locatie een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) hebben. Heb je dat niet, dan vraag je dat aan via mijn.rvo.nl. Daarna dienen de paarden op die locatie aan het UBN te worden gekoppeld via dezelfde website. De RVO verwacht dat je vanaf 12 april de koppeling kunt maken. Check na die datum dus even de site van de RVO.

Meer over de identificatie en registratie (I&R) van paarden

Deze nieuwe regels komen voort uit de Europese Diergezondheidsverordening en gelden vanaf 21 april voor de gehele Europese Unie. Door de registratie wordt bijgehouden waar paarden verblijven of vandaan komen. Dat is vooral belangrijk als er besmettelijke dierziektes uitbreken.

Paarden dienen op hun verblijfslocatie te worden geregistreerd. Wanneer ze de locatie langer dan 30 dagen verlaten, moeten ze worden afgemeld. Verlaat je de locatie met je paard minder dan 24 uur, bijvoorbeeld voor een wedstrijd? Dan hoef je niets te doen. Wanneer het paard langer dan 24 uur, maar korter dan 30 dagen de locatie verlaat, dan moet de locatiehouder dat bijhouden

Wil je alle ins- en outs weten? Kijk dan op de pagina van de Sectorraad Paarden.

Meer weten over je paardenpaspoort? Lees dan Feiten en Fabels over het Paardenpaspoort.

Hoofdfoto: