Nieuws,  Ziekte en gezondheid,  Zo zit het

Het gevaar van Jacobskruiskruid in paardenweides: wat je moet weten

Jacobskruiskruid, ook wel bekend als Senecio jacobaea, is een felgekleurde plant met gele bloemen die zich snel kan verspreiden en vaak te vinden is in weilanden, langs wegen en op onbebouwde grond. De laatste jaren lijkt het steeds vaker op te duiken in paardenweides. Dit is geen goed nieuws, want hoewel Jacobskruiskruid er aantrekkelijk uitziet, is het uiterst giftig voor paarden en andere grazers.

Jacobskruiskruid herkennen

Je herkent Jacobskruiskruid aan de gele bloempjes en een lange stengel. Hij wordt 30-90 cm hoog en bloeit van juli tot oktober. Je ziet de plant hieronder, de gele bloemetjes van de hoofdfoto zijn geen Jacobskruiskruid.

Er zijn veel planten die erg lijken op jacobskruiskruid met z’n gele bloemetjes. Zoals het Sint-Janskruid (niet giftig) en koolzaad (matig giftig).

Jacobskruiskruid is de schrik van elke paardeneigenaar.

Waarom is Jacobskruiskruid gevaarlijk?

Het grote gevaar van Jacobskruiskruid ligt in de alkaloïden, giftige verbindingen die de plant bevat. Deze stoffen kunnen de lever van paarden ernstig beschadigen. Soms is er sprake van een acute vergiftiging. Het paard heeft dan koliek, spierzwakte en versnelde ademhaling en hartslag. Als de dierenarts er op tijd bij is, dan geeft hij ontstekingsremmers en een infuus. Er is een kans dat het paard er weer bovenop komt. Is de lever al aangetast, dan wordt de kans op overleven kleiner.



Daarnaast bestaat er de sluimerende vergiftiging. Het lastige is dat paarden in eerste instantie niet ziek lijken na het eten van de plant. De symptomen van een vergiftiging treden vaak pas op wanneer de lever al ernstig beschadigd is. In dat geval wil het paard niet meer eten en wordt hij sloom en wankel. De slijmvliezen worden geel. Dit maakt de detectie en behandeling van een Jacobskruiskruidvergiftiging moeilijk. Als het paard in deze staat verkeert is de kans op genezing minimaal en is inslapen vaak de enige optie.

Paard tussen de gele bloemetjes, geen Jacobskruiskruid

Het verborgen gevaar: Jacobskruiskruid in hooi

Gelukkig helpt de natuur een handje en laten paarden het Jacobskruiskruid in de wei vaak links liggen. Door de bittere smaak vinden ze het niet lekker en kiezen ze liever voor gras.

Wanneer Jacobskruiskruid in hooi terechtkomt, verliest het zijn bittere smaak terwijl de giftige alkaloïden aanwezig blijven. Dit betekent dat paarden het giftige kruid in gedroogde vorm waarschijnlijk wel zullen eten en daardoor last kunnen krijgen van ernstige leverschade.



Waarom verschijnt Jacobskruiskruid in paardenweides?

Er zijn verschillende redenen waarom Jacobskruiskruid steeds vaker te vinden is in paardenweides. Ten eerste groet de plant snel in verstoorde of onbewerkte grond. Het is dus met name te vinden in weides die niet intensief beheerd worden.

Daarnaast verspreiden de zaden van Jacobskruiskruid zich heel gemakkelijk via de wind. Doordat paarden de plant in een weide met voldoende ander voedsel (gelukkig!) meestal links laten liggen, heeft het Jacobskruiskruid lang de tijd om uit te zaaien.

In galop door de wei

Wat kun je doen tegen Jacobskruiskruid in je weide?

Het bestrijden van Jacobskruiskruid kan een flinke klus zijn, maar het is wel noodzakelijk voor de gezondheid van je paarden. Dit zijn onze tips.

  1. Herken de plant. Zorg dat je weet hoe Jacobskruiskruid eruitziet, zodat je actie kunt ondernemen.
  2. Handmatig verwijderen. Verwijder de planten met de hand voordat ze zaad vormen of je paard de plant op kan eten. Trek de hele plant met wortel en al uit de grond. Een enorme rotklus trouwens, waarvoor je eventueel een speciale vork of steker kunt kopen die het werk makkelijker maakt.
  3. Weidemanagement: Zorg voor voldoende eten in de wei, zodat paarden niet uit noodzaak Jacobskruiskruid gaan eten.
  4. Hooimanagement. Controleer je eigen hooi op de aanwezigheid van Jacobskruiskruid. Vraag naar de herkomst als je je hooi aankoopt en of het is gecontroleerd.

Of het lukt om Jacobskruiskruid uit te roeien is de vraag. Het is sowieso een langetermijnproject en het is belangrijk om vol te houden en consequent te zijn in je aanpak.

Wil je weten welke andere planten en bomen gevaarlijk zijn voor je paard? Lees dan Pas op! Deze bomen en planten zijn giftig voor je paard