paardentrailer Foto: Wikimedia Commons
Uitrusting,  Zo zit het

Zo mag je met rijbewijs B toch met een trailer rijden

Voor veel paardenbezitters blijft het een raadsel: mag je met alleen een B-rijbewijs nou wel of niet met een trailer rijden? Het antwoord is: ja! Maar wel onder bepaalde voorwaarden. Omdat ik de regels zelf altijd vrij onduidelijk vond, heb ik het voor eens en voor altijd voor je uitgezocht. Doe er je voordeel mee.

Basisregel rijden met een trailer met rijbewijs B

Goed. Laten we even beginnen met de droge regel, zoals die te vinden is op de site van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Sinds januari 2013 is die als volgt:

De totale toegestane maximum massa van een trekkend voertuig plus een aanhangwagen of oplegger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg blijft 3500 kg. De regel dat de toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder mag zijn dan de ledige massa van het trekkend voertuig is komen te vervallen. Een bestuurder met rijbewijs categorie B mag met een voertuig altijd een aanhanger of oplegger met een toegestane maximum massa van ten hoogste 750 kg trekken.

Waarschijnlijk moest je dit net als ik minimaal drie keer lezen en is het je nog steeds niet helemaal helder. Ik neem je daarom mee in een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Ten eerste moet je de totale toegestane maximum massa van je auto weten. Dit staat in je autopapieren, maar kun je op basis van het kenteken ook online opzoeken. Zo kom ik erachter dat dit bij mijn auto 1920 kilogram is.

Vervolgens weten we, dat de toegestane maximum massa van de trailer in mijn geval dus (3500 – 1920 =) 1580 kg mag zijn. Het maakt hierbij dus niet uit of je met een lege trailer of eentje met een Belgisch Trekpaard erin rondrijdt; het gaat erom wat de trailer mág (dus wederom de toegestane massa, in dit geval van de trailer). Gegevens van de trailer vind je in de bijbehorende papieren.

Voorbeeld RDW Kentekencheck. Bron: RDW.nl
Voorbeeld RDW Kentekencheck. Bron: RDW.nl

In de praktijk

Nu we dit weten, kunnen je ook inschatten wat de mogelijkheden zijn met jouw auto. Een simpele, lichte anderhalfpaardstrailer heeft in totaal zo’n 1100-1300 kilogram aan maximale massa. Zit je dus net als ik rond de 1500 ‘overgebleven’ maximale massa, ben je safe. Heb je een luxere versie trailer, dan kan dat al snel meer worden. Een tweepaardstrailer gaat al snel over die grens heen, de reden waardoor je met alleen een B-rijbewijs vrijwel nooit met een tweepaardstrailer zal mogen rijden.

Vervolgens is het natuurlijk nog belangrijk om te dubbelchecken of de trailer het gewicht van jouw paard kan dragen. Nu zou het gek zijn wanneer je een gemiddeld paard niet in een gemiddelde trailer zou kunnen zetten, maar goed, better safe than sorry. Tot slot dien je nog te controleren of jouw auto het totaalgewicht van de trailer en het paard mag trekken. In mijn geval is dat 1500 kilo. Een simpele trailer van 600 kilo met nog eens 600 kilo aan paard blijft daar dus ruim onder.

En hoe zit het met paardenvrachtautootjes?

Vaak wordt gezegd dat je deze regelgeving kunt omzeilen door te rijden met een paardenvrachtwagentje. In het grootste model dat je met rijbewijs B mag besturen, passen namelijk twee paarden. Helaas is dit in de meeste gevallen niet juist. De paarden mogen er dan wel in passen, maar doordat ook hier een maximaal gewicht van 3500 kilogram geldt, kom je vaak alleen weg met twee Shetlanders. Meestal zijn de wagens zo ingericht dat er nog zo’n 1000 kilo aan ‘paard’ in kan, de rest is al vergeven aan de wagen zelf en de rest van de inhoud (denk aan bestuurder en passagier, spullen, etc). De gemiddelde KWPN-er weegt zo’n 600 kg. You do the math.

In overtreding? Verzekering keert niet uit!

Wat gebeurt er eigenlijk als je je niet aan de regels houdt? Ten eerste kun je daar natuurlijk een boete voor krijgen, wanneer je wordt aangehouden en gecontroleerd. Dat is vervelend, maar nog veel erger is het wanneer het echt mis gaat. Krijg je namelijk een ongeluk, en blijkt dat je met een combinatie hebt gereden die niet aan de voorwaarden voldoet, dan zal de verzekering weigeren om uit te keren. Zeker wanneer je de veroorzaker van een ongeluk bent waarbij niet alleen jij en je paard betrokken zijn, maar ook nog derden, kan dit op een fiasco uitlopen.

Het zekere voor het onzekere

Twijfel je of je binnen de marges gaat vallen? Of weet je zeker van niet, omdat je bijvoorbeeld met een tweepaardstrailer op pad wilt? Dan is het verstandig om toch maar gewoon je E-rijbewijs te halen. Daarmee mag je ook met een zwaardere combinatie rijden. Voor de exacte regels check je RDW.nl.

 

Deel dit artikel:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *