Paard en ruiter,  Uitrusting

Verschillende soorten singels voor je paard. Zo kies je de juiste!

Het lijkt zo simpel. Je hebt een zadel, en dat maak je vast met een singel, zodat je niet met zadel en al van je paard kukelt. Toch zijn er inmiddels heel veel verschillende soorten singels op de markt. Dit maakt de juiste keuze dan toch weer moeilijk. We lichten hier de meest voorkomende verschillen uit.

Dressuursingel is meestal korter

Om te beginnen kijk je naar de lengte van de singel. Een dressuurzadel heeft meestal langere singelstoten (de riemen waar je de singel aan vastmaakt). Hierdoor heb je een kortere singel nodig dan bij een veelzijdigheids- of springzadel.

Gelukkig zijn singels te koop in allerlei soorten en maten en dus ook lengtes. Het is belangrijk dat je de singel makkelijk vast kunt maken, dus hij moet niet te kort zijn. Als je alles in het werk moet stellen om de gesp in de laatste gaatjes te krijgen en je ‘m tussendoor ook nog een paar keer laat schieten, is ‘ie duidelijk te kort. Heb je nog niet helemaal goed nagesingeld en zitten de gespen aan beide kanten al op het bovenste gaatje? Dan is ‘ie te lang. Kind kan de was doen!

Singelstoten zijn bij een dressuurzadel vaak langer en de singel dus korter

Neopreen singels een goedkope keuze

De meestverkochte singels zijn van neopreen. Dit een zacht en flexibel materiaal, dat vaak ook lang meegaat. Bovendien is het niet zo duur, en het spul is makkelijk schoon te houden. Beetje water en een borstel volstaat, maar als je dat wilt kan deze singel ook zonder problemen in de wasmachine.

Het nadeel is dat neopreen vaak wat glad is, waardoor de singel kan gaan schuiven als daar aanleiding voor is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij rondgeribde of gewoon te dikke paarden. Elke singel zal de weg van de minste weerstand kiezen en dus kunnen gaan schuiven, maar voor een neopreen singel geldt dat nog wat eerder.

Lederen singels duurzaam, maar veel onderhoud

Net als je leren hoofdstel en je leren zadel, hebben leren singels meer onderhoud nodig. Je moet ze regelmatig schoonmaken (liefst dagelijks) en regelmatig behandelen met zadelzeep en leerolie. Maar dan heb je ook wat.

Leer is de meest duurzame optie en gaat jaren mee. Ook voor het paard is leer vaak prettig en daarom geschikt voor paarden met een gevoelige huid.

person riding a horse
Photo by Jean van der Meulen on Pexels.com

Nylon singels: onverwoestbaar

Singels van nylon zijn dan juist weer wat minder comfortabel. Wanneer het paard zweet kan nylon tot irritatie of zelfs wondjes leiden. Zeker de ‘ouderwetse’ singels van losse ‘touwtjes’ met knoopjes erin zijn daarvoor berucht. Deze worden alleen niet meer veel verkocht. Het grote voordeel van nylon singels is de lage prijs versus de vrijwel onverslijtbaarheid.

Anatomische singels voor meer bewegingsvrijheid

Singels die anatomisch zijn gevormd, zijn niet recht, maar hebben inkepingen, waardoor de voorbenen van het paard vrijer kunnen bewegen. Soms zijn de singels in het midden ook wat breder, om de druk goed te verdelen.

serious young woman preparing horse for riding
Photo by Sergey Makashin on Pexels.com

Banaansingels om te voorkomen dat het zadel naar voren schuift

Een grote ergernis van ruiters met ronde paarden: het zadel schuift naar voren! Dit komt vanzelfsprekend voor bij te dikke paarden, maar ook de zogenoemde ‘rondgeribde’ paarden hebben dit probleem, ook als ze op gewicht zijn.

Vaak ligt de singelgroeve (de plek waar de singel van nature naar toe schuift) kort achter de voorbenen. De singel zoekt de weg van de minste weerstand, schuift naar voren, en het zadel schuift mee. Hiervoor zijn banaansingels een hulpmiddel. Deze zijn -de naam zegt het al- gevormd als een banaan waardoor de singel wat meer naar voren kan, terwijl de gespen wel op de juiste plek blijven liggen.

Springsingels met buikflap

In vergelijking met dressuursingels zijn springsingels dus vaak langer, omdat de afstand van singelstoot aan de ene naar de singelstoot aan de andere kant groter is. Daarnaast hebben springsingels soms een buikflap. Deze beschermt de buik van het paard tegen inslaande hoeven boven de sprong.

woman with horse on farm
Photo by Barbara Olsen on Pexels.com

Singels met bont voor gevoelige paarden

Voor paarden met een erg gevoelige huid, bestaan er singels met bont. Dit kan zowel van echte schapenvacht zijn als synthetisch. Echte vacht is een stuk duurder, maar doet z’n werk meestal ook wel een stuk beter.

Overigens zijn er ook losse singelbontjes verkrijgbaar die je als hoes om je gewone singel kunt doen voor hetzelfde effect. Let er dan wel op dat de hoes overal glad is en niet dubbel zit tussen de singel en de huid van het paard. In dat geval doet de singel namelijk meer kwaad dan goed.

Kortom, voor elk paard is er een goede singel te vinden! Welke singel gebruik jij het liefst?

.

Nieuwe singel voor je paard kopen? Bekijk alle singels bij Epplejack.