Pony meisje Pixabay
Wedstrijden

Stokmaat van pony’s, hoe zit het ook al weer met categorie A, B, C, D en E

Pony’s heb je in alle soorten en vooral maten. Van Shetlander tot een te klein gebleven KWPN-er, ze vallen allemaal onder de noemer ‘pony’. Voor mensen die alleen hobbymatig genieten van hun pony maakt dat ook helemaal niet uit. Om het op wedstrijden een beetje eerlijk te verdelen, zijn er categorieën in het leven geroepen. Afhankelijk van de hoogte van de pony wordt deze ingedeeld in respectievelijk de categorie A, B, C, D of E.

Categorieën volgens de KNHS

In Nederland kennen we vijf categorieën als het gaat om pony’s met een bepaalde stokmaat. Het gaat dan om:

  • Categorie A: stokmaat tot 117 cm
  • Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm
  • Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm
  • Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,0 cm
  • Categorie E: stokmaat van 148,1 cm t/m 156,9 cm

Zo worden pony’s gemeten

Voordat een pony mag worden uitgebracht in de sport, moet deze worden opgemeten. Dit dient te gebeuren door een erkende ‘ponymeter’ die te vinden is op de website van de KNHS. Deze meet het dier op, waarbij het hoogste punt van de schoft de stokmaat is die wordt vastgelegd. Als het dier op hoefijzers staat, wordt er een centimeter in mindering gebracht.

Tot de pony acht jaar oud is, dient de pony elk jaar tussen 1 januari en 1 april opnieuw te worden gemeten. Het kan dus voorkomen dat het dier een categorie hoger wordt ingedeeld omdat hij in de tussentijd is gegroeid.

Pony uit de kleinere categorie. Foto: Pixabay
Pony uit de kleinere categorie. Foto: Pixabay

Categorie E alleen in Nederland

Tsja, Nederlanders staan bekend als het langste volk ter wereld. Dat betekent dat ook kinderen onder de achttien hier vaak behoorlijk lang zijn. Daarom is de categorie E in het leven geroepen. Hiermee mogen kinderen tot achttien jaar nog bij de ponyruiters wedstrijden blijven rijden.

Internationaal gezien is een pony hoger dan 1.48 meter een paard. Dat betekent dat alleen pony’s van ten hoogste 1.48 meter aan internationale wedstrijden mee mogen doen. Pony’s kunnen tijdens zo’n wedstrijd worden nagemeten. Blijkt deze dan hoger te zijn, wordt de combinatie uitgesloten van verdere deelname. Tevens dient de combinatie de eerstvolgende wedstrijd in Nederland uit te komen in de categorie E.

Sowieso mogen ruiters en amazones slechts tot en met het jaar dat zij achttien worden, uitkomen op ponywedstrijden. Het jaar daarna is het afgelopen en dient hij of zij bij de paarden te starten, ongeacht de hoogte van zijn of haar pony of paard.

Bron: KNHS
Hoofdfoto: Pixabay

Deel dit artikel:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *