Paard en ruiter,  Wedstrijden,  Zo zit het

Stokmaat van pony’s, hoe zit het ook al weer categorie A, B, C, D en E

Pony’s heb je in alle soorten en vooral maten. Van Shetlander tot een te klein gebleven KWPN-er, ze vallen allemaal onder de noemer ‘pony’.

Voor mensen die alleen hobbymatig genieten van hun pony maakt dat ook helemaal niet uit. Om het op wedstrijden een beetje eerlijk te verdelen, zijn er categorieën in het leven geroepen. Afhankelijk van de hoogte van de pony wordt deze ingedeeld in respectievelijk de categorie A, B, C, D of E.

Categorieën volgens de KNHS

In Nederland kennen we vijf categorieën als het gaat om pony’s met een bepaalde stokmaat. Het gaat dan om:

  • Categorie A: stokmaat tot 117 cm
  • Categorie B: stokmaat van 117 cm t/m 126,9 cm
  • Categorie C: stokmaat van 127 cm t/m 136,9 cm
  • Categorie D: stokmaat van 137 cm t/m 148,0 cm
  • Categorie E: stokmaat van 148,1 cm t/m 156,9 cm

Zo worden pony’s gemeten

Voordat een pony mag worden uitgebracht in de sport, moet deze worden opgemeten. Dit dient te gebeuren door een erkende ‘ponymeter’ die te vinden is op de website van de KNHS. Deze meet het dier op, waarbij het hoogste punt van de schoft de stokmaat is die wordt vastgelegd. Als het dier op hoefijzers staat, wordt er een centimeter in mindering gebracht.

Tot de pony acht jaar oud is, dient de pony elk jaar tussen 1 januari en 1 april opnieuw te worden gemeten. Het kan dus voorkomen dat het dier een categorie hoger wordt ingedeeld omdat hij in de tussentijd is gegroeid.