Tien soorten ruiters die je op elke stal tegenkomt
Ongelofelijk maar waar, op welke pensionstal of manege je ook rondloopt, je komt altijd dezelfde types tegen. Want één ding kunnen we zeggen over paardenmensen: ze zijn vaak nogal uitgesproken…
Dit zijn de tien meest voorkomende ruitersoorten die wij kennen.
1. Het ‘mijn paard is mijn baby’-type
Voor deze paardenliefhebber is niets te gek. Alles, maar dan ook alles moet wijken voor het paard. Kosten noch moeite worden gespaard. Ontelbare dekens zodat het schatje er bij elke graad kouder een ander jasje aankan. Het beste voer en allerlei supplementen.
Poetsen kost dagelijks uren, want elk haartje moet de goede kant op staan. En natuurlijk wordt er ook nog urenlang geknuffeld. Het paard laat het meestal maar gelaten over zich heen komen, verzetten heeft geen zin.
2. De roddeltante
Zeker op grote stallen is de roddeltante in groten getale aanwezig. Want ja, om te roddelen heb je meer medestanders nodig (met wie moet je anders kletsen?), én er moet genoeg zijn om over te roddelen natuurlijk.
En dan begint het. ‘Heb je wel gezien wat die met z’n paard deed?’ ‘Zooooo, zij kan echt niet rijden!’ ‘Wauw, haar paard wordt echt te dik. En zij ook trouwens’.
3. De wedstrijdcrack
Deze lijkt me duidelijk. De megafanatieke wedstrijdruiter is elke weekenddag voor dag en dauw op stal te vinden. Paard poetsen, manen vlechten, trailer inladen en hop.
Op naar weer een wedstrijd ergens in de provincie. Vanzelfsprekend komt deze ruiter elke keer met twee lintjes en een sloot aan winstpunten weer naar huis.
4. De eeuwige enthousiasteling
Deze ruiter is in veel gevallen een beginneling, maar dat hoeft niet. Er zijn mensen die al twintig jaar paardrijden en nog steeds onder deze categorie kunnen worden gerekend. De eeuwige enthousiasteling is namelijk… nou ja… eeuwig enthousiast. En ook zo ongeveer eeuwig op stal te vinden.
Paarden buiten zetten, zadel poetsen, stal vegen, het maakt niet uit want alles is leuk. Voor zijn of haar eigen paard, maar dit soort ruiter vindt het ook geweldig als ze iets voor andere paarden mogen doen. Vraag dus gerust hulp aan de enthousiasteling, het zal met enthousiasme worden ontvangen.
5. De holistische chakra zen-devoot
Yoga voor paarden, acupunctuur, meten van energiebanen; alles wat voor mensen bestaat, is er inmiddels ook voor paarden.
Dit type zorgt dat hij of zij altijd bij is met de laatste nieuwe ontwikkelingen om dit meteen op hun paard te kunnen toepassen. Of op die van jou.
6. De buitenzwerver
Sommige ruiters en paarden zie je nooit in de bak. Het enige wat ze doen is lekker door het bos, de hei of de polder zwerven. Urenlang, zadeltas mee en gaan.
Soms prefereren ze een groep, maar vaak gaan ruiter en paard gezellig als duo op pad. Zij hebben niemand nodig!
7. De ‘wat kunnen we nu weer eens verzinnen’
Deze ruiter probeert alles uit. Alleen dressuurrijden of springen is ook maar saai, dus heeft inmiddels eventing, voltige, neckroperijden, zonder zadel, vrijheidsdressuur en wat al niet meer de revue gepasseerd.
Deze combinatie blinkt waarschijnlijk nergens écht in uit, maar dat geeft niet. Zowel paard en ruiter hebben de tijd van hun leven.
8. De modepoppetjes
Ook wel de setjesfreaks genoemd. Deze ruiters én hun paarden zien er altijd tip-top uit.
Niet alleen schoon en netjes, maar ook matching aangekleed. Dekje, beenbeschermers en outfit van de ruiter zijn daarbij perfect op elkaar afgestemd. En niet één keer, maar elke dag in een andere kleur.
9. De ‘ik weet alles beter’
Zoals dat altijd gaat met mensen die het altijd beter denken te weten, is ook die in ruitervorm regelmatig behoorlijk irritant.
Je bit hangt te laag, je beugels zijn te kort, en zou je niet eens andere beenbeschermers proberen? En ondanks dat je zeker weet dat jij het bij het rechte eind hebt, begin je door de stelligheid van dit type toch weer te twijfelen…
10. De ‘het is mijn werk’-ruiter
In dit geval is het rijden ook vaak werk, en geen pure hobby. Dat zie je meestal aan de efficiëntie waarmee deze ruiter omgaat met het paard. Poetsen, zadelen, alles is in een oogwenk gebeurd.
Staat de gemiddelde ruiter nog een beetje tegen z’n paard te vertellen hoe z’n dag was, de werkruiter is weer klaar met rijden. Hup, op naar het volgende paard.
Zo. dat waren ze alweer, tien herkenbare types op stal. Ken jij er nog meer? Laat je reactie hieronder achter!
Foto’s: Pixabay