Nieuws,  Opmerkelijk,  Rassen,  Video

VIDEO | Spectaculaire strandrit met ruim 500 Friese paarden

Friese paarden zijn prachtig en paardrijden op het strand is geweldig. Wat krijg je dan met ruim 500 zwarte parels tegelijkertijd op het strand? De grootste en meest indrukwekkende strandrit ooit!

Op zaterdag 14 oktober was het de allergrootste en helaas ook meteen de allerlaatste. Gelukkig zijn er heel veel foto’s en filmpjes van het spektakel.

Daar komen ze!

De vijfde keer een strandrit met Friese paarden

De eerste (en stuk kleinere) rit werd gehouden in 2009, toen een aantal enthousiaste ruiters een tocht over het strand maakte met slechts een handjevol Friezen. Een traditie werd geboren, waarbij elke 3 jaar een tocht werd georganiseerd.

Fleurige blauwe en roze hesjes

Honderden Friezen bij elkaar uit allerlei verschillende landen

Elke editie telde de tocht meer deelnemers. En was het eerst nog een lokaal gebeuren, inmiddels doen er ruiters mee uit bijvoorbeeld Amerika, Spanje, Duitsland, Zwitserland, België en Denemarken. Iedereen mag meedoen, zolang dat maar is met een Fries paard.

Alleen maar zwarte parels

Van Julianadorp naar Den Helder

De stoet reed over het strand, vanaf Julianadorp naar Den Helder. De ruiters verzamelen zich bij strandslag Drooghe Weert en vertrekken om 12.00 uur richting het strand. De tocht duurt in totaal 3,5 uur.

Bekijk de video

Een nieuw record

Elke editie groeit het aantal deelnemers. Dit jaar was dat gestegen tot meer dan 500! Geen wonder dat alle vakantiehuisjes en stallen in de omgeving volledig volgeboekt waren.

Bekijk de video

De allerlaatste keer

De rit is elke keer een groot succes en er komt publiek op af van heinde en verre. Maar het kost ook ontzettend veel tijd en energie om zo’n groots evenement te organiseren. Zeker met de steeds strenger wordende regelgeving. Daarom besloot de organisatie dat de vijfde ook de laatste was. Wat ongelofelijk jammer!

Nog niet genoeg gezien?

Paardenliefhebbers hebben de afgelopen tijd in de media en op sociale media veel foto’s en filmpjes voorbij zien komen van het spektakel. Wil je nog meer zien, ga dan naar www.friesestrandrit.nl of Facebook en Instagram.

Bekijk ook het prachtige filmpje dat het KFPS plaatste.

Alle foto- en videocredits (m.u.v filmpje KFPS): Mariska Wegbrands