Vier oer-Hollandse paardenrassen
In ons land lopen de meest exotische paardenrassen rond. Maar wist je dat er maar vier echt Nederlandse paardenrassen zijn? Dit zijn ze!
Stoer paard uit het noorden: de Groninger
We beginnen met het ras dat voor de meeste mensen het onbekendst is. Het Groninger paard is robuust gebouwd en heeft een betrouwbaar, en nuchter karakter. Ze zijn voor alles in, of het nou dressuur, springen, of aangespannen rijden is.
Meer informatie over dit veelzijdige ras vind je op de website van de Vereniging van het Groninger Paard.
Zwarte parel: de Fries
De Fries daarentegen kent iedereen wel, ook niet-paardenmensen. Dit sjieke paard met z’n glimmende zwarte vacht, opgerichte houding en behang aan de benen doet het altijd goed. Het stamboek is het oudste van Nederland en geniet ook ver buiten de landsgrenzen enorme belangstelling.
Voor meer informatie kijk je op de website van het Friese Paarden Stamboek.
Ouderwetse trekkracht: het Nederlands Trekpaard
Het Nederlandse Trekpaard is een koudbloedpaard en werd gefokt als werkpaard op de boerderij voordat de trekker z’n intrede deed. Het paard is verwant aan het Belgisch Trekpaard en wordt ook wel Zeeuws Trekpaard genoemd, omdat men zich vooral daar inspant om het ras in ere te houden.
Tot 2001 werd de staart vaak gecoupeerd (ooit ontstaan om te voorkomen dat de staart vast raakte in landbouwmachines), maar sindsdien is dat verboden. Inmiddels staan de trekpaarden dus ook met een mooie volle staart in de wei of voor de kar.
De KWPN-er en het Gelders Paard
Het stamboek van de KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) bestaat in z’n huidige vorm pas sinds 1970. Het is dan ook een ‘gecreëerd’ ras dat vooral sportpaarden voortbrengt. En dat lukt goed, want de hoogvliegers in de dressuur- en springsport hebben vaak een KWPN-achtergrond, denk maar aan Totilas of Kigali hieronder.
Een ouder Nederlands ras is de Gelderlander, of het Gelders Paard. De KWPN-er heeft in veel gevallen Gelders bloed, en werd ook vermengd met Groninger, Engelse of Duitse en Franse warmbloedpaarden. Sinds 2006 onderscheidt het stamboek dressuur-, spring- en tuigpaarden enerzijds, en Gelderse Paarden anderzijds. Alle informatie is te vinden op de website van het KWPN-stamboek.
Eén reactie
Pingback: