Paard en ruiter,  Verzorging

Zo krijg je je witte paard weer stralend schoon

De nachtmerrie van elke eigenaar van een schimmel of bonte met veel wit: de gele, groene en bruine plekken als je paard weer eens ergens heeft gelegen waar dat niet moest. Gek word je ervan! We hebben hier een aantal tips verzameld om je paard weer stralend wit te krijgen.

Wassen, wassen en nog eens wassen

Met alleen borstelen krijg je de vieze vlekken niet weg. Er moet dus water aan te pas komen. Makkelijk met een paard met alleen maar witte benen, maar wat lastiger als je een schimmel hebt, of een bonte met veel wit. Boenen gaat trouwens meestal wel beter met lauwwarm water. Vindt je paard meestal ook fijner.

Dat wordt poetsen, poetsen, poetsen

Een goede shampoo

Het wassen gaat een stuk beter met een goede shampoo. Ik ken mensen die allemaal zweren bij een verschillende soort of merk, dus ik heb er een paar op een rijtje gezet.

Zilvershampoo

De shampoo die je zelf gebruikt als je geblondeerde haar iets te geel is uitgevallen, en die veel oudere dames met grijs haar gebruiken. Ook voor je paard werkt deze shampoo goed. En een persoonlijke noot: ik vind ‘m zelf erg lekker ruiken!

Cowboy Magic

Het merk Cowboy Magic heeft een aantal producten die je alleen om de naam al gewoon wilt hebben. Wat dacht je van ‘Shine in, Yellow out’ of ‘Green Spot Remover’? Ze zijn speciaal voor witte paarden. En, ook wel fijn: niet op dieren getest.

Betadineshampoo

Deze shampoo gebruik je eigenlijk bij wondjes, maar doet ook goed dienst om vuil uit de vacht te krijgen. Niet schrikken alleen: het is op basis van jodium, dus je paard kleurt eerst roodbruin! Voordeel hier is dat je grote kans hebt Betadineshampoo al ergens in je kast hebt staan, want het is veelgebruikt om kleine wondjes schoon te wassen.

Kleine pony’s lijken soms nog viezer te kunnen worden dan grote paarden

Een hagelwitte staart

De staart van je paard hou je sowieso alleen maar wit als je ‘m regelmatig wast. Hou het bij dus! Je kunt voor de staart de bovengenoemde shampoos gebruiken, maar bijvoorbeeld biotex kan ook. Dat is niet goed om op de huid te smeren, maar als je het alleen in de haren van de staart gebruikt, kan het niet zoveel kwaad.

Zonder water

Zit je in tijdnood, of is het winter en koud? Dan zijn er ook nog wel wat grootmoeders tips. Wanneer je een aardappel door midden snijdt en de vlek met de binnenkant inwrijft, kun je het vuil als het is opgedroogd makkelijker uitborstelen. Hetzelfde geldt voor talkpoeder. Alleen de vraag wat je eerder bij de hand hebt…

Witte sprays

Tegenwoordig is er ook hulp uit een potje. Zo zijn er diverse sprays die je op de vlek kunt spuiten, waardoor de vacht in ieder geval een stuk witter lijkt. Niet echt een duurzame oplossing, maar wel ideaal als je bijvoorbeeld met een vieze schimmel op wedstrijd bent.

Lekker vies in de wei

En tot slot de raarste tip: ketchup!

Eerlijk is eerlijk, ik heb deze tip vaker gehoord, maar nog nooit geprobeerd. Het schijnt echt te werken! Was de staart van je paard eerst uit met een gewone shampoo. Goed uitspoelen en dan goed inwrijven met ketchup. Kwartiertje laten zitten en weer uitspoelen. De staart zou nu stralend wit moeten zijn. Omdat ketchup nou niet echt gemaakt is op je lijf te smeren, zou ik het trouwens wel alleen in de staart doen.

Heb jij nog waanzinnige tips om je witte paard schoon te krijgen? Of heb jij de ketchuptruc wel eens uitgeprobeerd? Laat het weten in de comments.