Nieuws,  Wedstrijden

Nieuwe regelgeving KNHS: Bandages niet meer toegestaan op wedstrijden paardensport

Vanaf 1 april 2024 geldt er een belangrijke verandering in de paardensport: het gebruik van bandages is niet meer toegestaan op het wedstrijdterrein. Deze regelwijziging was al van toepassing in de eventing en wordt nu uitgebreid naar alle disciplines, inclusief dressuur, springen en mennen.

Voor de discipline voltige gaat deze regel zelfs al in per 1 maart 2024. Deze wijziging is een belangrijke stap in het bevorderen van het welzijn van paarden binnen de sport.

Wetenschappelijk onderzoek als basis

De beslissing van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bandages niet effectief zijn als beenbescherming en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van paarden.

Geen bandages meer!

Bandages bieden geen effectieve bescherming

Bandages bieden om te beginnen geen effectieve bescherming tegen overstrekking van de kogel of tegen aantikken. Bovendien brengen bandages andere risico’s met zich mee, zoals oververhitting van de benen, wat kan leiden tot beschadiging van het peesweefsel.

Risico’s van onjuist aangebrachte bandages

Dan is er ook nog het gevaar van onjuist aangebrachte bandages. Te strakke bandages of verkeerd materiaalgebruik kan leiden tot drukkingen en zelfs trauma aan de pezen. In het ergste geval kunnen losgeraakte bandages ervoor zorgen dat een paard verstrikt raakt, wat tot ernstige ongevallen kan leiden.

Bron: KNHS