Fokkerij,  Nieuws,  Opmerkelijk

Totilas-tweeling geboren

Wauw, wat een bijzonder bericht! Op 5 maart 2020 werd in Heeswijk een paardentweeling geboren! Dat is sowieso al heel bijzonder, maar nog specialer is het, dat de veulentjes de bekende dressuurhengst Totilas als vader hebben. Ook moeder D.Obertje is niet de eerste de beste.

Hengst- en merrieveulen in verschillende kleuren

Groot was de verrassing toen merrie D.Obertje (als driejarige kampioen bij de dressuurmerries) het leven schonk aan niet één, maar twee veulentjes. Ze is moeder van een prachtig zwart hengstveulen, en een vosmerrietje. Zo te zien is het vosje wat kleiner dan haar broertje, maar staat toch fier rechtop.

Tweelingen zijn bij paarden erg bijzonder

Een tweelingdracht komt bij paarden niet vaak voor. Als het al gebeurt, is het altijd een twee-eiige tweeling. Eeneiig komt nooit voor. Soms sterft één van de veulens vroeg in de dracht in de buik van de moeder af. Gebeurt dit niet en groeien er twee veulens in de buik, gaat het vaak mis vanaf een maand of zeven. Dit wordt veroorzaakt doordat de placenta bij paarden is gemaakt voor één veulen, en er gewoonweg niet genoeg voedsel voor beiden is.

Wordt de tweeling toch geboren, dan sterft vaak één van de twee of zelfs beide veulens kort na de geboorte. Je ziet vaak dat één van de twee veel kleiner en zwakker is dan de andere. Een tweelingdracht is dus bijzonder risicovol en daarom niet bepaald gewenst bij fokkers. Als het eens in de zoveel tijd gebeurt dat er tóch een gezonde tweeling op de wereld komt, is dat reden tot groot feest.

En hoe ze eruit zien? Kijk maar!

Op de foto’s hieronder zien de veulens er levendig en gezond uit. Inmiddels heeft Omroep Brabant ook een filmpje geplaatst. Ze zullen nog wel wat meer aandacht nodig hebben dan wanneer ze een ‘gewone’ eenling waren geweest. Annelies en D.Obertje: heel veel succes met jullie twee dartels. Dat ze maar uit mogen groeien tot grote sterke paarden!

Regelmatig updates op de pagina van Annelies

Dit wil je! Telkens nieuwe foto’s van de tweeling op de Facebookpagina van Annelies. Blijf haar volgen voor wat broodnodige schattigheid op z’n tijd.