Nieuws,  Wedstrijden

Update KNHS Harnachementgids: Nieuwe regels per 1 oktober 2024

De KNHS voert op 1 oktober 2024 enkele belangrijke aanpassingen door in de harnachementgids voor dressuur-, spring- en eventingwedstrijden. Deze gids is een belangrijk hulpmiddel voor ruiters omdat het de regels verduidelijkt over het toegestane harnachement tijdens wedstrijden. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Algemeen: nieuwe regels voor alle disciplines

Er zijn enkele wijzigingen in de soorten bitten die gebruikt mogen worden. Twee hiervan zijn het meest in het oog springend. Een belangrijke wijziging is namelijk het verbod op appelbitten. Deze bitten, geliefd vanwege hun fruitige smaak, voldoen niet meer aan de eisen van de KNHS; alleen witte bitten zijn toegestaan.

Lederen bitten zijn ook verboden, behalve als het leer om het bit heen zit. Dit type bit werd gekozen vanwege het zachtere gevoel voor het paard. Al vinden we het bij Paardenfanaten toch een beetje een vreemd idee om een herbivoor op een stuk leer te laten kauwen, maar dat terzijde. Daarnaast zijn regels over de maximale schaarlengte en het gebruik van elastische inzetten in hoofdstellen verduidelijkt: hoofdstellen mogen geen elastische inzetten bevatten, behalve in het kopstuk. Hierbij is het belangrijk dat deze elastische inzet niet direct in contact staat met de huid of in verbinding staat met het bit.



Aanpassingen voor springen

In de springsport zijn er aanvullende wijzigingen doorgevoerd. Zoals eerder genoemd, is een mondstuk enkel van leer niet meer toegestaan, hoewel een mondstuk dat met leer omkleed is nog wel is geoorloofd.

Ook zijn er nieuwe regels voor het gebruik van bandages op het wedstrijdterrein. Bandages zijn verboden tijdens het rijden in de klassen tot en met 1.25 voor paarden en 1.05 voor pony’s. Vanaf klasse 1.30 voor paarden en 1.10 voor pony’s geldt het FEI-reglement.

Ook wijzigingen bij het springen

Nieuwe regels voor eventingwedstrijden

Voor de eventing (cross country fase) zijn er eveneens belangrijke wijzigingen. Net als in de springsport is het gebruik van een mondstuk enkel van leer verboden. In de cross country fase is een keelriem aan het hoofdstel nu verplicht.

Ook is het vanaf nu verplicht om een band om de hals van het paard op enigerlei wijze aan het tuig of zadel te bevestigen. Dit voorkomt dat de band zomaar van de hals kan glijden tijdens de rit.



Wat betekent dit voor jou?

De nieuwe regels vragen wellicht wat aanpassingen aan je huidige harnachement. Neem de tijd om de vernieuwde harnachementgids door te nemen, zodat je precies weet wat wel en niet is toegestaan. De gids bevat ook afbeeldingen en verduidelijkingen die je helpen om de juiste keuzes te maken voor jou en je paard.

Wil je meer weten over alle wijzigingen? Bezoek dan de KNHS-website voor de volledige harnachementgids, het stroomschema, en de FAQ.