Nieuws,  Opmerkelijk,  Wedstrijden,  Ziekte en gezondheid

Amazone wil wedstrijden rijden met paard met zonnebril en start petitie

Een paard met een zonnebril. Het ziet er wat lollig uit, maar meestal is het pure noodzaak. Veel paarden kampen met oogproblemen. Maanblindheid, vergrote pupillen en andere irritaties. Deze worden vaak veroorzaakt of versterkt door zonlicht. Enter die zonnebril… Want zonder de bril is er met bepaalde paarden geen land te bezeilen, met die bril zijn ze helemaal happy. En dit willen amazones Petra van Wijngaarden en Leontine van Ewijk ook op wedstrijden voor elkaar krijgen. Ze krijgt bijval van paardendierenarts Annette Trimmer, maar de KNHS wil er nog niet aan.

Op concours met de paardenzonnebril

Volgens de amazones zijn hun paarden met de zonnebril op ‘happy athletes’ en zou de bril dus een toegestaan hulpmiddel moeten zijn. Net als bijvoorbeeld een oornetje, dat wel is toegelaten. Volgens de KNHS is dit niet zo, omdat de paarden zonder de bril niet ‘fit to compete’ zouden zijn.

Het is de amazones er dus aan gelegen dat dit verandert. Vooral omdat in Frankrijk ruiters met dispensatie wél met een zonnebril op een wedstrijd mogen uitkomen. En ook bij de FEI bestaat er een regeling voor. Waarom dan niet in Nederland? Daarom is Leontine een petitie gestart.

Ben je het hiermee eens? Teken de petitie

De petitie van Leontine is op het moment van schrijven al bijna 2.000 keer getekend. Ben je het met haar eens en wil je ook dat er dispensatie komt voor rijden met een zonnebril? Teken de petitie.

Wil je eerst weten hoe het precies zit? Bekijk dan de interessante video die RTV Drenthe maakte hieronder:

Bron: RTV Drenthe