Paard en ruiter,  Verzorging

Help je paard van z’n zonnebrand af

Bij paarden met een witte neus komt het in de zomer vaak voor: zonnebrand. Op z’n minst vervelend voor het paard, vaak ronduit pijnlijk. Maar hoe komt het nou precies? En vooral: wat doe je er tegen?

Lichte huid verbrandt snel

Net als bij mensen hebben vooral paarden met een lichte huid last van verbranden. Het gaat specifiek om de huid, en niet om de haarkleur. Veel schimmels hebben namelijk onder hun witte haren een zwarte huid en dus nergens last van. Hoe meer roze de huid, hoe groter de kans op zonnebrand. Zeker als die huid niet beschermd wordt door haartjes.

Zo herken je zonnebrand

Gaat het om een lichte verbranding, dan is de huid wat roder dan normaal. Ook voelt het wat warmer aan. Paarden kunnen of gaan vaak niet uit de zon als het zo ver is, waardoor de verbranding erger wordt. Er ontstaan blaren en korsten. Ook kan de blaar open gaan en ontstaat er een vervelende wond. Dit is natuurlijk erg pijnlijk voor het paard. In ernstige gevallen kan de genezing ook nog eens tijden duren.

Neus, lippen en onderbenen gevoelig voor zonnebrand

Zonnebrand komt dus het meest voor op de neus van paarden met een brede bles. Daarbij zijn de randjes van de neus roze en door het ontbreken van vacht staat de zon vol op de huid. Het wordt nog erger wanneer het paard drinkt of ter verkoeling regelmatig zijn neus in de drinkbak steekt. Net zoals als wanneer jij uit het zwembad komt, verbrandt natte huid nog sneller.

De neus is dus het vaakst de pineut, maar ook de lippen en de onderbenen kunnen flink verbranden. Naast paarden met veel aftekeningen en dus roze huid zijn ook paarden die sowieso weinig pigment hebben niet veilig voor zonnebrand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de cremello.

Help je paard tegen de zon

Zonnebrand is erg vervelend voor je paard. Het is dus zaak hier iets tegen te doen.

Smeer zonnebrand

Een beetje een dooddoener, maar het helpt! Ik gebruikte bij mijn paard met brede bles altijd doodgewone zonnebrandcrème voor mensen. Zorg voor een zo hoog mogelijke factor. Ook moet de crème waterproof zijn. Smeer de plekken goed dik in en zorg dat het is ingesmeerd/ingetrokken voordat je paard naar buiten gaat.

Of gebruik speciale paardenzonnebrandcrème

Er is ook crème speciaal voor paarden. Heel eerlijk: ik zie in de beschrijving niet zoveel verschil met mensenzonnebrandcrème. Sterker nog: vaak staat op de verpakking dat het ook veilig is voor mensen.

Pak je paard in

Je kunt ook je paard beschermen door een lap stof. Je trekt tenslotte zelf ook een t-shirt aan als je gaat verbranden. Denk bijvoorbeeld aan (niet te warme!) beenbeschermers en een neusnetje of neuskapje. Een vliegendeken of -masker kan ook uitkomst bieden, als het maar over de plekken valt die je wilt beschermen.

Hou ‘m volledig uit de zon

Is je paard echt enorm verbrand en heeft hij brandblaren of korsten? Zet hem dan voorlopig helemaal niet in de zon. Denk aan weidegang ’s nachts of alleen als het zwaar bewolkt is of regent. Bel in ernstige gevallen altijd de veearts.

Verbranding door andere oorzaken

Heeft je paard eigenlijk nooit last van zonnebrand, maar zit ‘ie nu ineens onder de brandblaren? Dan moet je extra oppassen. Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand. Door het eten van bepaalde planten (vers of gedroogd in het hooi), zoals sint-janskruid, berenklauw of boekweit, worden paarden extra gevoelig. Er is dan maar een heel klein beetje zonlicht nodig om te verbranden.

Nog erger is Jakobskruiskruid, waarbij het paard leverproblemen krijgt. Bij ernstige leverschade wordt het paard ook overgevoelig voor zonlicht en zal verbranden. Pas goed op met Jakobskruiskruid. Deze plant is dodelijk voor paarden!