Opmerkelijk,  Paard en ruiter,  Rassen

Tien paarden met een bijzonder kleurtje

Zwart, bruin, vos, schimmel. Vier veelvoorkomende kleuren bij paarden. Maar er zijn ook genoeg paarden te vinden met een apartere vachtkleur.

We zetten er hier tien op een rijtje.

1. Palomino

Eentje van mijn persoonlijke favorieten. De Palomino heeft een goudkleurige vacht en daarbij lichtere manen en staart. Er zitten trouwens wel wat variaties in hoe donker de vacht is. Dit loopt van bijna wit naar richting vosachtig. Oh ja, een interessant weetje: een kruising tussen een cremello en een vos levert altijd een Palomino op.

De Palomino

2. Cremello

Een Cremello is heel licht van kleur, met een witte of crème-achtige vacht. De manen zijn wit. Een andere opvallende eigenschap zijn de ogen, die zijn bij Cremello’s altijd blauw.

De Cremello


3. Platenbont

Een bont paard heeft witte vlekken en is verder een andere kleur, zoals zwart, bruin of vos. Maar ook palominobont komt voor. Sommige paarden hebben zelfs drie kleuren, zoals bruin, wit, en af en toe ook nog een zwarte vlek. Bij een Fries paard dat met een bont paard wordt gekruist en een bont veulen geeft, wordt het veulen ook wel een Barock Pinto genoemd.

Een platenbont paard

4. Appaloosa

Altijd een bijzonder verschijning: een rijst-met-krenten-paard! Het paard is overwegend wit, met stippen in het bruin of zwart. Vaak wordt het paard naarmate hij ouder wordt steeds lichter. Wel blijft het vlekkenpatroon dan hetzelfde.

Een appaloosa

5. Roodschimmel of Vos Roan

Trekpaarden zijn vaak roodschimmel, al komt deze kleur ook bij andere rassen voor. Hierbij heeft het paard de basiskleur vos, met daardoorheen witte haren. In tegenstelling tot ‘gewone’ schimmels worden roodschimmels niet helemaal wit als ze oud worden, al kan de vacht wel verschillen in de seizoenen. Blauwschimmel kan trouwens ook. Dan zijn de haren zwart in plaats van voskleurig. Deze paarden hebben dus ook geen witte staart, zoals schimmels wel hebben.

Roodschimmels


6. Valk

Bij de valkkleur is de vacht bruinachtig richting geel. De exacte kleur kan verschillen, soms is deze donkerder en meer richting goud, soms -zoals bij de pony hieronder- meer richting grijs. De benen, manen en staart zijn zwart.

Valkkleur

7. Wildkleur

De naam verraadt het al een beetje, maar wildkleurige paarden komen vooral in het wild voor. Zoals bijvoorbeeld bij de IJslander, of ook bij het Konikpaard, zoals hieronder. Vaak hebben deze paarden ook een aalstreep; een donkere streep over de ruggengraat van de manen tot aan de staart.

Wildkleur

8. Bonte paarden

Naast platenbont zijn er nog andere varianten van een bonte vacht. Hierbij heeft het paard geen grote vlekken (platen) in een onderscheidende kleur, maar een ander opvallend patroon. Een voorbeeld is het paard hieronder.

Er zijn nog genoeg andere mooie kleuren


9. Zweetvos

Aan de leek is dit vaak lastig uit te leggen, en ook als je ze naast elkaar zet is het onderscheid niet altijd even duidelijk. De zweetvos heeft namelijk bijna dezelfde kleur als een Palomino: lichte voskleur met lichtere manen en staart. Toch is er een verschil, maar dan moeten we even de genetica in duiken. Een Palomino heeft namelijk altijd een ouder met het crème-gen (zoals de Cremello), een zweetvos heeft dat niet. Haflingers zijn altijd zweetvos, en geen Palomino.

Een Haflinger heeft altijd de kleur zweetvos

10. Zilverkleur of zilverappel

Hoewel geen officiële kleur, spreken toch veel mensen van een zilverappel. Hierbij wordt de kleur beïnvloed door een gen dat de vacht en vooral ook manen lichter kleurt. Zeker bij een basiskleur als zwart geeft dat een bijzonder effect.

Lekker kapseltje!

En, wat is jouw persoonlijke favoriet? Of zijn we nog een mooi kleurtje vergeten?