Opmerkelijk,  Rassen

Zes unieke en minder bekende paardenrassen

In Nederland lopen er genoeg paardenrassen rond die iedereen kent. De Arabier, de Draver, de Fries of natuurlijk de KWPN-er. Maar er bestaan ook minder bekende en unieke paardenrassen die elk hun eigen fascinerende kenmerken en geschiedenis hebben.

In dit artikel zetten we zes van deze minder bekende rassen in de schijnwerpers.

De glanzende Akhal-Teke

Het Akhal-Teke ras, afkomstig uit Turkmenistan, staat bekend om zijn snelheid, uithoudingsvermogen en de unieke metallic glans van zijn vacht. Het ras is een van de oudste ter wereld en heeft een boeiende geschiedenis die terugvoert naar de tijd van de oude Zijderoute.

Ulruppelt, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

De majestueuze Marwari

Het Marwari ras, dat oorspronkelijk uit India komt, onderscheidt zich door zijn unieke naar binnen gedraaide oren. Dit ras, ooit op de rand van uitsterven, heeft een rijke en bewogen geschiedenis en wordt nu erkend voor zijn loyaliteit en moed.

Foto door form PxHere

De gevlekte Knabstrupper

Dit Deense ras staat bekend om zijn opvallende gevlekte vacht, vergelijkbaar met die van een Appaloosa. Het ras wordt geprezen om zijn veelzijdigheid en uitstekende temperament, en zie je terug in een verscheidenheid van disciplines, van dressuur tot voltige. Leuk weetje: Witje (die van Pippi Langkous) was een Knabstrupper

https://www.horsebreedspictures.com/knabstrupper.asp, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Hypoallergene Curly Horse

Het Curly Horse, uniek vanwege zijn krullende vacht, biedt een hypoallergene oplossing voor veel ruiters die anders allergisch zouden zijn voor paarden. Dit vriendelijke en veelzijdige ras staat ook bekend onder de naam Bashkir Curly of gewoon Curly.

Foto: Pixabay

De mooie Mangalarga Marchador

Het Mangalarga Marchador, een Braziliaans ras, staat bekend om zijn unieke extra gang, de Marcha. Die is weer onderverdeeld in de Marcha Batida en Marcha Picada. Deze geven het paard een bijzonder soepel en comfortabel rijgedrag, wat het ras bijzonder geschikt maakt voor lange ritten. Dit ras is minder bekend buiten Brazilië, maar het heeft een groeiende schare fans over de hele wereld.

Foto: Fábio Vidigal, CC BY-SA 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, via Wikimedia Commons

De chique Criollo

Bekend om zijn uithoudingsvermogen en winterhardheid, is het Argentijnse Criollo ras misschien minder bekend dan zijn Noord-Amerikaanse tegenhanger, de Mustang, maar het is net zo indrukwekkend. Dit ras is de belichaming van veerkracht en overlevingsinstinct.

Oorspronkelijk uit Argentinië en Uruguay, waar ze afstammen van de paarden die de Spanjaarden meenamen, maar inmiddels is het ras uitgewaaierd over heel Zuid-Amerika.

De Criollo. Foto: Pixabay

Welke unieke paardenrassen ken jij nog meer?

Elk van deze unieke en minder bekende paardenrassen heeft zijn eigen fascinerende kenmerken en geschiedenis. Maar… het zijn er pas zes! Welk ras verdient volgens jou een plekje in de spotlights? Laat het ons weten en wie weet vind je jouw ras terug in een volgend artikel!