Hoefijzers rondom, of je paard op blote voeten?
Vroeger, toen ik nog wedstrijden reed, had ik mijn paarden altijd rondom op ijzers staan. Om een parcours op gras te kunnen springen moesten er tenslotte stiften (ook wel kalkoenen genoemd) in de ijzers worden gedraaid. Anders gleden we uit. Heb je dit niet nodig, en rij je ook nog niet veel op de harde weg? Dan is het maar de vraag of hoefijzer nodig zijn.
Lees hier de voor- en nadelen van hoefijzers.
Met ijzers glijdt je paard vaak uit
Op een gladde ondergrond -en dat is een erf al gauw- glibbert je paard vaak als een Bambi over het ijs. IJzers zijn tenslotte glad. Door het telkens moeten corrigeren of zelfs echt uitglijden kan je paard een blessure oplopen.
Laten beslaan is een stuk duurder dan alleen bekappen
Met ijzers groeien de hoeven van je paard onverminderd door. De ijzers kunnen daarentegen flink slijten. Dat betekent dat je paard gemiddeld elke zes tot acht weken naar hoefsmid moet. Dat kan financieel best eens in de papieren gaan lopen.
Het beslaan en de ijzers kosten natuurlijk sowieso meer geld dan alleen bekappen. Staat je paard van nature goed en recht op z’n hoeven, dan kan het ook nog eens zijn dat je minder vaak een bezoekje hoeft te brengen aan de hoefsmid. Ze slijten namelijk vanzelf wel af.
Corrigeren van de hoeven is lastiger zonder ijzers
Heeft je paard niet zo’n goede stand of andere problemen met z’n hoeven? Dan is het in veel gevallen lastig of op z’n minst bewerkelijk om zonder ijzers te corrigeren. Zeker als je paard doorlopende correctie nodig heeft -zoals bijvoorbeeld zooltjes-, zijn blote voeten eigenlijk een no-go.
Je rijdt veel over de weg waardoor de hoeven slijten
Heb jij niet het geluk dat je vanaf je stal direct een ruiterpad op rijdt, dan moet je waarschijnlijk over asfalt om ergens te komen. Op die manier slijten de hoeven harder. Slijten ze sneller af dan dat ze groeien? Dan heb je weinig keus: ijzers eronder.
Een alternatief zou zijn om te werken met hoefschoenen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee. Minder over de weg rijden kan natuurlijk ook, maar de vraag is of dat echt een optie is.
Wedstrijden op gras vragen om ijzers met stiftgaten
Ik gaf het zelf al aan: wanneer je aan wedstrijden meedoet ontkom je waarschijnlijk niet aan hoefijzers voor je paard. Zeker als je springt of eventing rijdt, dan is het lastig om dat zonder ijzers en bijbehorende kalkoenen te doen. Zonder zal je paard eerder gaan glijden. Dit alleen al kan tot meer onzekerheid leiden bij je paard, waardoor de bewegingen minder vrij worden. Ook dat wil je niet op wedstrijd.
Hoeven zijn natuurlijke schokdempers
Je zou het misschien niet zeggen als je naar die harde hoeven kijkt, maar er zit zeker beweging in de voeten van je paard. Deze beweging wordt beperkt wanneer je de hoeven ‘vast’ zet in ijzers. Je zet je paard dus eigenlijk van Nike Air Max op platte All Stars…
Effect op aandoeningen als rotstraal
Of ijzers de kans op rotstraal vergroten of verkleinen, daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens de één blijft nattigheid en viezigheid met ijzers makkelijker in de hoef ‘plakken’. De ander zegt dat de straal door het ijzer een centimetertje hoger boven de grond zit, waardoor de kans op rotstraal juist kleiner wordt.
Al met al zijn er genoeg voor- en nadelen te benoemen als we het hebben over hoefijzers. En dan ben ik er vast nog wel een paar vergeten. Wat vind jij? Altijd op ijzers of volledig afgezworen?
2 reacties
Pingback:
Pingback: