Opmerkelijk

Pas op voor deze woorden als je een paard wilt kopen

Hoera, de zoektocht naar een nieuw paard gaat beginnen! Maar waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een nieuw maatje voor het leven? Het fijnst is natuurlijk als je via-via een paard vindt. Een stuk vertrouwder, en misschien ken je het paard zelfs al wel. Is dat niet het geval, ga je waarschijnlijk op Marktplaats en andere verkoopsites op zoek. Omdat paarden daar nog wel eens wat mooier staan beschreven dan ze werkelijk zijn, hierbij een vertaling van de meestgebruikte verbloemende termen.

Geweldige fokmerrie/weidemaatje

Er is waarschijnlijk niets gelogen aan deze benaming, maar als je een paard zoekt om mee te rijden, dan moeten bij deze beschrijving alle alarmbellen af gaan. Een leuk wedstrijdpaard prijs je immers niet aan om in de wei te zetten, toch?

De perfecte leermeester

Als dit in de advertentie staat, check dan eerst even de geboortedatum van het paard. Tien tegen één dat dit dier rap richting de twintig gaat, of daar al overheen is.

Sensibel paard

Sensibel is een term die nogal eens van stal wordt gehaald als het gaat om een hittepetit. Helemaal niet erg als je daar van houdt en/of een ervaren ruiter bent die het hoofd koel houdt. Ben je wat minder zeker van je zaak en zoek je een betrouwbare knuffelbeer? Dan kun je dit paard beter laten staan.

Paard met gebruiksaanwijzing

Nog zo eentje. Leuk dat je het zegt, alleen de gebruiksaanwijzing wordt helaas nooit meegeleverd. Overigens vraag ik me hier wel altijd af of de gebruiksaanwijzing geldt voor het paard, of dat die beter voor de ruiter had kunnen worden uitgegeven…

Paard heeft X, maar heeft daar geen last van

Er zijn inderdaad vele gebreken die een paard kan hebben, maar waar hij weinig tot geen last van heeft. Toch wordt er als je het mij vraagt iets te vaak gezegd dat bemerking zus-en-zo geen bemerking is voor de sport. Wanneer je twijfelt is een eerste actie Google, maar even je dierenarts bellen is ook geen overbodige luxe.

Ken jij nog meer verbloemende termen?

Dit zijn slechts een paar termen die regelmatig terugkomen in paardenadvertenties. Heb jij er nog meer gezien in advertenties waarin paarden te koop staan? Laat het dan hieronder weten!