Dressuur,  Wedstrijden

Winstpunten halen in de dressuur, zo zit het!

Als je geen doorgewinterde dressuurruiter bent, is het soms even rekenen. Bij hoeveel punten heb je nou een winstpunt, en wanneer zelfs twee of drie? Ook mag je bij een bepaald aantal winstpunten een klasse hoger starten. Bovendien mag je niet eeuwig in dezelfde klasse blijven rondrijden. Met een bepaalde hoeveelheid winstpunten is promotie verplicht.

We hebben de regels hier voor je op een rijtje gezet.

person riding horse at the field during day
Foto: Matthias Zomer on Pexels.com

Tel alle punten van je protocol bij elkaar op

Goed, eerst even de wat droge theorie. Wanneer je een wedstrijd start krijg je voor alle onderdelen uit de proef een aantal punten. Je kunt een score krijgen tussen de 0 en de 10 en ook halve punten zijn toegestaan. In de klasse B kun je maximaal 300 punten halen op 30 onderdelen. In de L en M is het maximale aantal punten ook 300, maar zijn er minder dan 30 onderdelen en tellen enkele dubbel. Z-dressuurproeven bevatten meer onderdelen, waardoor het maximaal aantal punten hoger ligt, namelijk op 350.

Op basis van je behaalde punten kun je ook je behaalde percentage berekenen. Dat doe je door: (aantal behaalde punten) / (maximaal aantal haalbare punten) * 100. Heb je in je B-proef bijvoorbeeld 183 punten gehaald, dan is de rekensom 183/300*100=61%.



Een winstpunt bij een gemiddelde van een 6, of 60% eindscore

Zoals gezegd bevat een dressuurproef 30 onderdelen waar je punten voor krijgt. Heb je op alle onderdelen precies een 6, dan scoor je dus 60% oftewel 180 punten. Dat geldt als één winstpunt. Een gemiddelde van een 6,5 (65% / 195 punten) leidt tot twee winstpunten. Tot slot krijg je bij gemiddeld een 7 (70% / 210 punten) drie winstpunten.

TIP! Ga je schrijven bij een dressuurproef? Dan hoef je voor het totaal aantal punten niet alle dertig scores bij elkaar op te tellen. Als je alles hoger dan een 6 optelt bij 180 punten, en daar alles lager dan een 6 aftrekt, dan ben je er ook. Stel dat een combinatie naast alleen maar zessen twee zevens, een acht en drie vijven scoort, dan is het totaal dus 180 + 1 + 1 + 2 – 1 – 1 -1 = 181 punten.

Rij genoeg punten voor een winstpunt

Je mag promoveren bij 10 winstpunten, en moet bij 30

Heb je tijdens je wedstrijden in totaal 10 winstpunten gescoord? Gefeliciteerd, je mag nu starten in de volgende klasse!

Ben jij of je paard daar nog niet aan toe? Geen probleem, je mag ook nog doorrijden in de oude klasse. Dit mag totdat je een totaal van 30 winstpunten hebt gereden. Dan ben je verplicht je volgende wedstrijd een klasse hoger te starten.

Flexibel starten als je net bent gepromoveerd

Tegenwoordig heeft de KNHS ook de mogelijkheid tot ‘flexibel starten’. Dit houdt in dat je als je promoveert naar een volgende klasse, je ook nog in de lagere klasse mag starten, totdat je vijf winstpunten in de nieuwe klasse hebt behaald. Dit geldt ook op dezelfde wedstrijddag: een proef in de L1 en een proef in de L2 mag dus. Zit je eenmaal aan die vijf winstpunten, dan mag je alleen nog maar in de hogere klasse starten.



Verliespunten halen bestaat niet meer

Voorheen kreeg je met een gemiddelde score van een 5 of lager (50%) één of meerdere verliespunten. Deze regeling bestaat niet meer en verliespunten dus ook niet. Blijkt de hogere categorie toch echt te hoog gegrepen? Dan kun je als je twee keer een score van 53% of minder hebt behaald een verzoek indienen om teruggeplaatst te worden naar de lagere klasse.

Regels voor de klasse Z

Voor de klasse Z en hoger gelden wat afwijkende regels. Zo is promotie vanuit de klassen Z1, Z2 en ZZ-Licht naar de hogere klasse niet verplicht. In deze klassen worden maximaal 40 winstpunten geregistreerd. Ponyruiters met een pony uit de klasse A of B mogen geen Z starten.

In de Z werkt het soms net iets anders

Alle regels weten?

In dit artikel zijn de belangrijkste regels van de KNHS over winstpunten en promotie weergegeven. Wil je echt alle ins en outs lezen in het volledige wedstrijdreglement, kijk dan even op de website van de KNHS.

(Hoofd)foto: Pixabay