Springen,  Wedstrijden,  Zo zit het

Winstpunten halen met springen, zo zit het!

Eerder las je al hoe het ook al weer zit met het behalen van winstpunten in de dressuur. Hetzelfde geldt natuurlijk voor springen. Winstpunten leiden ertoe dat je op een gegeven moment een klasse hoger mag of zelfs moet gaan starten. Aan de andere kant kun je ook verliespunten halen. Daarmee mag of moet je een klasse lager gaan starten.

Maar hoe zit het ook al weer? Wanneer krijg je winstpunten en hoeveel moet je er dan halen? Je leest het in dit artikel.

Je eerste springwedstrijd

Voordat je mag starten op een officiële B-springwedstrijd, moet je minimaal één winstpunt hebben gehaald in de klasse B-dressuur. Heb je die nog niet, dan mag je wel meedoen aan de zogenaamde BB- of impulsrubrieken. Dit zijn oefenwedstrijden zodat jij en/of je paard ervaring kunnen opdoen in een springparcours.

Strafpunten in het parcours

Als je in een officiële wedstrijd start, kun je strafpunten krijgen voor bepaalde fouten. De winstpunten hangen af van het aantal strafpunten dat je in het parcours krijgt. Hieronder zie je hoe fouten worden bestraft.

FoutStrafpunten
Eerste weigering (wanneer als gevolg van de ongehoorzaamheid de hindernis hersteld moet worden, vindt er een tijdcorrectie van 6 seconden plaats).4
Tweede weigering, klassen BB, B en L8
Omverwerpen van een hindernis bij het springen4
Eén of meer voeten in het water van de sloot of op de lat aan de landingszijde4
Val van paard of deelnemer of van beideUitsluiting
Tweede weigering, klassen M en hoger en alle overtredingen zoals genoemd in art. 240*Uitsluiting
Derde weigering, klassen BB, B en L en alle overtredingen zoals genoemd in art. 240Uitsluiting
Overschrijding van de toegestane tijd (incl. barrage klasse BB en B mits dit een barrage op stijl is)1 strafpunt voor iedere 4 seconden of begonnen 4 seconden
Overschrijding van de toegestane tijd in de beslissende barrage wanneer deze op tijd wordt verreden1 strafpunt per begonnen seconde
Overschrijding van de tijdslimietUitsluiting

* Hieronder vallen bijvoorbeeld: het van de verkeerde kant springen van een hindernis, de ring voortijdig verlaten, het verkeerd passeren van de start- of finishlijn, enzovoorts.

Behaal je winstpunten

De basisregel voor het behalen van winstpunten is simpel. Rijd je een foutloos parcours (dus ook zonder tijdfouten), dan krijg je twee winstpunten. Tot en met vier strafpunten krijg je één winstpunt, al moet je in beide gevallen wel een voldoende voor de wijze van rijden hebben gekregen. In de klasse B wordt er een onderscheid gemaakt in het stijlcijfer, zoals onderstaand:

  • Foutloos parcours, 60-75 stijlpunten: 1 winstpunt
  • Foutloos parcours, 75 stijlpunten of meer: 2 winstpunten
  • Maximaal 4 strafpunten, 75 stijlpunten of meer: 1 winstpunt

Oh ja, en als je in de prijzen valt, dan zijn dit de kleuren van de rozetten!

Promotie naar een hogere klasse

Promotie naar een hogere klasse mag na het behalen van 10 winstpunten en is verplicht bij het behalen van 40 winstpunten. Hierop zijn een paar uitzonderingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld geen rubrieken hoger dan L voor A- en B-pony’s en heeft elke klasse een minimumleeftijd voor het paard. Is het paard dus nog te jong, mag je nog niet in een hogere categorie starten.

Verliespunten kunnen leiden tot degradatie

Vanaf de klasse L kun je ook verliespunten krijgen. Dit is het geval wanneer je meer dan 16 strafpunten rijdt boven het aantal van de winnaar (2 verliespunten) of wanneer je wordt uitgesloten van verdere deelname. In de tabel hierboven zie je wanneer dat gebeurt. Behalve wanneer de uitsluiting wordt veroorzaakt door een vergissing in het parcours, het vrijwillig verlaten van het parcours, bij het starten en springen van de eerste hindernis van het parcours voor het belsignaal, of wanneer het paard kreupel is, krijg je bij uitsluiting 2 verliespunten.

Bij tien verliespunten vindt degradatie naar een lagere klasse plaats. Overigens kunnen winst- en verliespunten tegen elkaar worden weggeboekt. Had je twee winstpunten en wordt je vervolgens twee wedstrijden achtereen uitgebeld, dan kom je op (+2-2-2=) twee verliespunten.

Het gehele wedstrijdreglement

Dit artikel is een verkorte weergave van de regels. Wil je alle ins en outs lezen, dan verwijs ik je naar het wedstrijdreglement van de KNHS. Dan leer je best nog interessante dingen. Wist je bijvoorbeeld dat je wordt uitgesloten van verdere deelname, als je in de ring een voorwerp aanpakt van een derde, met uitzondering van een hoofddeksel of een bril? Nu jij weer… Heel veel springplezier!

Bron: KNHS.