Dressuur,  Wedstrijden

Winstpunten halen in de dressuur, zo zit het!

Als je geen doorgewinterde dressuurruiter bent, is het soms even rekenen. Bij hoeveel punten heb je nou een winstpunt, en wanneer zelfs twee? Ook mag je bij een bepaald aantal winstpunten een klasse hoger starten. Bovendien mag je niet eeuwig in dezelfde klasse blijven rondrijden. Met een bepaalde hoeveelheid winstpunten is promotie verplicht. We hebben de regels hier voor je op een rijtje gezet.

Tel alle punten van je protocol bij elkaar op

Wanneer je een wedstrijd start krijg je voor alle onderdelen uit de proef een aantal punten. Je kunt een score krijgen tussen de 0 en de 10 en ook halve punten zijn toegestaan. In de klasse B tot en met M2 kun je maximaal 300 punten halen op 30 onderdelen. Z-dressuurproeven bevatten meer onderdelen, waardoor het maximaal aantal punten hoger ligt.

Een winstpunt bij een gemiddelde van een 6

Zoals gezegd bevat een dressuurproef 30 onderdelen waar je punten voor krijgt. Heb je op alle onderdelen precies een 6, dan scoor je dus 60% oftewel 180 punten. Dat geldt als één winstpunt. Een gemiddelde van een 6,5 (65% / 195 punten) leidt tot twee winstpunten. Tot slot krijg je bij gemiddeld een 7 (70% / 210 punten) drie winstpunten.

TIP! Ga je schrijven bij een dressuurproef? Dan hoef je voor het totaal aantal punten niet alle dertig scores bij elkaar op te tellen. Als je alles hoger dan een 6 optelt bij 180 punten, en daar alles lager dan een 6 aftrekt, dan ben je er ook. Stel dat een combinatie naast alleen maar zessen twee zevens, een acht en drie vijven scoort, dan is het totaal dus 180 + 1 + 1 + 2 – 1 – 1 -1 = 181 punten.

Je mag promoveren bij 10 winstpunten, en moet bij 30

Heb je tijdens je wedstrijden in totaal 10 winstpunten gescoord? Gefeliciteerd, je mag nu starten in de volgende klasse! Ben jij of je paard daar nog niet aan toe? Geen probleem, je mag ook nog doorrijden in de oude klasse. Dit mag totdat je een totaal van 30 winstpunten hebt gereden. Dan ben je verplicht je volgende wedstrijd een klasse hoger te starten.

Flexibel starten als je net bent gepromoveerd

Tegenwoordig heeft de KNHS ook de mogelijkheid tot ‘flexibel starten’. Dit houdt in dat je als je promoveert naar een volgende klasse, je ook nog in de lagere klasse mag starten, totdat je vijf winstpunten in de nieuwe klasse hebt behaald. Dit geldt ook op dezelfde wedstrijddag: een proef in de L1 en een proef in de L2 mag dus. Zit je eenmaal aan die vijf winstpunten, dan mag je alleen nog maar in de hogere klasse starten.

Verliespunten halen kan ook

Met winstpunten kun je promoveren, maar verliespunten kunnen leiden tot degraderen. Nu zal dat normaalgesproken niet zo’n vaart lopen, maar het kan wel. Heb je een gemiddelde score van een 5 of lager (50%) krijg je één verliespunt. Tot 1 april 2020 kreeg je bij een 4,5 of lager (45%) twee verliespunten en bij 3,5 (35%) drie. Dit is veranderd. Sinds 2020 wordt er maximaal één verliespunt per proef toegekend. De mogelijkheid van twee of zelfs drie verliespunten in een proef komt daarmee te vervallen. Ook als een combinatie tijdens de proef wordt uitgesloten/gediskwalificeerd wordt er slechte één verliespunt toegekend.

Met verliespunten kun je overigens wel in de min komen, bijvoorbeeld M2-2. Pas bij twee winstpunten sta je dan weer op nul. Dit geldt niet voor de klasse L1, want die gaat niet lager dan L1+0. Je hoeft dus nooit terug naar de klasse B. In de klasse B worden helemaal geen verliespunten geregistreerd.

Regels voor de klasse Z

Voor de klasse Z en hoger gelden wat afwijkende regels. Zo is promotie vanuit de klassen Z1, Z2 en ZZ-Licht naar de hogere klasse niet verplicht. In deze klassen worden maximaal 40 winstpunten geregistreerd. Ponyruiters met een pony uit de klasse A of B mogen geen Z starten. Het percentage (of gemiddeld cijfer) dat leidt tot een winstpunt is wel gelijk aan de lagere klassen, alleen is het totaal aantal punten afwijkend doordat de proef meer onderdelen heeft en dus meer dan 300 punten kan behalen.

Alle regels weten?

In dit artikel zijn de belangrijkste regels van de KNHS over winst- en verliespunten, en over promotie en degradatie weergegeven. Wil je echt alle ins en outs lezen in het volledige wedstrijdreglement, kijk dan even op de website van de KNHS.

(Hoofd)foto: Pixabay