Dressuur,  Nieuws

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen wedstrijdreglement paardensport dressuur per 1 april 2024

De wereld van de paardensport is er een van traditie, maar gelukkig ook van constante ontwikkeling en aanpassing. Zo vinden er in de dressuur per 1 april 2024 weer enkele belangrijke wijzigingen in het wedstrijdreglement plaats.

Deze veranderingen zijn bedoeld om de sport beter aan te laten sluiten bij internationale normen, de veiligheid te verhogen en het wedstrijdverloop vlotter te laten verlopen. Dit zijn de meest opvallende aanpassingen die je als deelnemer, trainer of liefhebber van de dressuursport moet weten.

Leeftijdsgrens voor deelname

Waar kinderen voorheen pas vanaf 12 jaar met een paard aan wedstrijden mochten deelnemen, wordt dit nu verlaagd naar 11 jaar. Deze aanpassing zorgt voor een betere aansluiting bij de FEI klasse Children, waardoor jonge ruiters en hun paarden eerder kunnen beginnen met het opdoen van wedstrijdervaring.

Zorg dat je op de hoogte bent van de wijzigingen

Hoofdstelnummer verplicht voor alle klassen

Voorheen al in het ZZ-Z, nu voor alle klassen: een hoofdstelnummer. Dit zorgt ervoor dat officials direct kunnen zien welke combinatie zich op of rond het wedstrijdterrein bevindt. Ook bij het verkennen van de wedstrijdring aan de hand moet je een hoofdstel met hoofdstelnummer gebruiken.

Het hoofdstelnummer, bestaande uit de laatste 3 cijfers van je combinatienummer, mag ook op je sjabrak bevestigd worden. Deze maatregel draagt bij aan een vlotter verloop van de wedstrijd en maakt het voor iedereen duidelijk wanneer je aan de beurt bent.

Verbod op bandages

Een andere belangrijke wijziging kan je bijna niet gemist hebben. Het gebruik van bandages op het wedstrijdterrein is niet langer toegestaan.

Bandages zijn niet langer toegestaan

Inschalingstabel aangepast

Tot slot is de inschalingstabel van het wedstrijdreglement dressuur aangepast. Bij de overstap van een A/B pony naar een C/D/E pony is het niet langer toegestaan om een extra klasse lager te starten. De proeven zijn tegenwoordig identiek, in tegenstelling tot de proeven zonder galop die vroeger gereden werden. Deze wijziging zorgt voor een eerlijkere competitie.

Bekijk alle wijzigingen dressuur per 1 april 2024

Voor meer details over alle reglementswijzigingen in de discipline dressuur per 1 april 2024 verwijzen we je graag naar de officiële pagina van de KNHS. Hier kun je het volledige overzicht van aanpassingen vinden, zodat je volledig voorbereid bent op de nieuwe regels.

Lees alle reglementswijzigingen dressuur per 1 april 2024 op de website van de KNHS