Nieuws,  Wedstrijden

Op concours met paardenzonnebril definitief niet toegestaan

Het was de afgelopen tijd een hot topic: de UV-bril voor paarden. Er werd zelfs een petitie gestart om met de bril te mogen starten op wedstrijden. Daar schreven we dit artikel over, waarin ook onderstaand filmpje is opgenomen.

Op 3 mei 2023 werd duidelijk dat de KNHS definitief geen dispensatie verleend voor de UV-bril. Dat betekent dat hij niet gebruikt mag worden op wedstrijden.

Reactie KNHS

De KNHS staat het gebruik van een UV-bril voor paarden niet toe op wedstrijden vanwege de drie belangrijkste pijlers bij het ontwikkelen van sportbeleid: paardenwelzijn, veiligheid en fairplay. De KNHS heeft als taak om het paardenwelzijn op nummer één te zetten en geen enkele concessie te doen als het paardenwelzijn in het geding is.

Het is daarbij essentieel dat het paard ‘fit to compete’ is en geen hulpmiddelen nodig heeft die symptoombestrijding bieden voor een onderliggend lijden. De UV-bril is daarom niet toegestaan omdat het paard zonder dit hulpmiddel niet ‘fit to compete’ is en het gebruik van een hulpmiddel niet eerlijk is ten opzichte van andere deelnemers.

Bovendien belemmert het grote montuur van de UV-bril het zicht van het paard en kan het de beoordeling van paardsignalen bemoeilijken. De KNHS volgt hierbij ook de regelgeving van de internationale paardensportbond, de FEI, waarbij de bril in geen enkele discipline is toegestaan.

Bron: KNHS