Opmerkelijk,  Uitrusting

Vliegendeken met zebraprint voor je paard: een hype of werkt het echt?

Kijk bij de gemiddelde ruitersportwinkel en je hebt vliegendekens in alle soorten en maten. Hoewel… Eén soort springt er toch wel echt uit, en dat is de vliegendeken met zebrastrepen.

Nu ziet het er best geinig uit om je paard vermomd als zebra in de wei te hebben staan, maar het verhaal gaat dat deze dekens ook beter werken. Het zebramotief zou hier de aanleiding voor zijn. Hoe zit dat precies?

Waar zijn die strepen nou voor?

Eeuwenlang hebben wetenschappers zich het hoofd gebroken waarom zebra’s nou eigenlijk dat vreemde streeppatroon hebben. Zou het als camouflage werken wanneer ze in de bosjes staan? Een andere theorie is dat roofdieren een zebrakudde hierdoor als één kolkende zwart-witte massa zien en dus geen individueel dier kunnen vangen.

Ook zou het een natuurlijk afkoelmechanisme kunnen werken, doordat zwart en wit een luchtstroom(pje) zou veroorzaken. Toch konden al deze stellingen tot op heden niet bewezen worden, en in sommige gevallen zelfs weerlegd.

Vliegen zijn dol op paarden, andersom meestal niet. Foto: Paardenfanaten

Vliegen en dazen ook vijanden van de zebra

Vanzelfsprekend zijn leeuwen een natuurlijke vijand van de zebra. Maar dat zijn vliegen en dazen ook. Niet dat ze de zebra nu ineens doden en opeten zoals een leeuw, maar ze kunnen we voor diverse ziektes zorgen. Het idee is dat de gestreepte vacht helpt tegen deze vliegende insecten. Dat vroeg om een onderzoek!

Vergelijken van zebra’s en paarden

Onderzoekers van de University of Bristol besloten er maar eens een experimentje aan te wijden. Ze zetten enkele paarden en enkele zebra’s naast elkaar in de wei, en gingen turven hoeveel vliegen er op de dieren landden. Dat waren er beduidend meer op de paarden dan op de zebra’s. Het leek erop dat de vliegen niet goed konden landen op de gestreepte vacht.

En toen, jaja, werden de paarden verkleed als zebra. Om te kunnen vergelijken gebruikten de onderzoekers drie soorten doeken om over de paarden te hangen. Een witte, een zwarte en een zwart-wit gestreepte. Ook in dat geval landden er minder vliegen op het gestreepte paard dan op de effen kleuren. Wel moet er vermeld worden dat dit een klein onderzoek was, waardoor de uitslag niet significant kan worden genoemd. Heeft er iemand nog een paar zebra’s te leen om het onderzoek uit te breiden?

Zebra met prachtige zwart-witte vacht.

En wat zijn de ervaringen?

Vanuit wetenschappelijke hoek wordt dus gezegd dat een vliegendeken met zebraprint een goed idee is. Een kleine rondgang langs de reviews op verschillende websites van paardensportwinkels lijkt dat ook te bevestigen. De meeste gebruikers geven aan erg blij te zijn met de deken, en het idee te hebben dat deze beter werkt dan een deken van een andere kleur. Binnenkort nog meer verklede zebra’s in de weilanden te zien dus!

Bron: NOS
Hoofdfoto: Paardenfanaten